18 mei 2022

'Gevangen in de Matrix?'

Sven Hulleman over de digitale dystopie

Elke week organiseert het Renaissance Instituut een borrellezing over een brandende maatschappelijke kwestie. Vrijdag 20 mei sprak Sven Hulleman over digitalisering.

 

 

Sven, je bent bij velen bekend geworden door je uitzendingen met Arno Wellens voor Café Weltschmerz. Wat was jouw motivatie je te laten horen in het publieke debat?

Ik heb van huis uit meegekregen dat je moet zorgen voor jezelf, voor anderen en voor het geheel; kortweg de ethiek van Marcus Aurelius. Ik zie een wereld waarin mensen vooral voor zichzelf zorgen, soms voor een ander, maar niemand oog heeft voor het geheel. Dat hebben we aan de politiek overgelaten en zo ontstaat wat bij Forum voor Democratie ‘het kartel’ wordt genoemd. En dat kartel grijpt diep in in het leven van mensen en gezinnen. 
Ik denk dat dat de reden is dat de rechtsstaat verdwijnt. Die stort niet in een keer in, maar die zakt langzaam maar zeker in. Zoals een stuurloos geraakte tanker op de kade afdrijft. Langzaam en onomkeerbaar vermorzelt die alles wat op zijn pad komt.

 

Is die tanker nog bij te sturen?

Ik ben van menig dat we het einde van de rechtsstaat meemaken in spengleriaanse zin. Het is een onvermijdelijke ondergang.
Het geluid van Forum is belangrijk, maar het zijn mensen die vanuit een schuttersputje een verloren stelling verdedigen. Dat is wat we in deze tijd kunnen doen, zoals de Russische edelen zich na de slag van Borodino terugtrokken achter Moskou. We leven nog steeds met de gevolgen van de Franse Revolutie. Kijk maar naar de onteigening van de boeren in ons land. Het is hetzelfde programma. Eerst moesten de aristocratie en de kerk kapot en nu de boerenstand. En wat houd je over? Dat beschrijft Spengler ook: ontwortelde mensen. FVD’ers hebben dat door. Het zijn nostalgische mensen.

 

Wat heeft digitalisering hiermee te maken?

De digitalisering is een onderdeel van die onthechting en ontworteling. Steeds meer mensen worden door de digitalisering overbodig. Digitalisering belooft meer vrijheid, maar wat we krijgen is een steeds grotere gevangenis.
Denk ook aan kunstmatige intelligentie. Artificial Intelligence kan alles beter dan mensen. En wat houd je over? Nutteloze consumenten die ook nog eens een belasting zijn voor de aarde. Dat levert een zingevingsvraagstuk op voor mensen: wat is hun waarde nog? En een bestuursvraagstuk. Gaan we nu op basis van een set regels, of misschien zelfs op basis van genetische informatie bepalen wie nog van nut is?

 

Digitalisering biedt ook kansen, denk aan de mogelijkheden van Bitcoin.

Iedereen die nog een beetje geld heeft, adviseer ik: ga short op crypto’s. Bitcoin is een grote hoax en zal ten onder gaan.

 

Je weet niet hoe het loopt. Jij bent destijds als jurist actief geweest voor mensen die een restschuld hadden omdat hun huis onder water stond. Nu is het probleem dat de huizenprijzen veel te hoog zijn.

Er is wezenlijk niets veranderd op de huizenmarkt. Binnen nu en vijf jaar moeten heel veel mensen hun aflossingsvrije hypotheek herfinancieren. Kunnen ze dat nog betalen? Wat als je dan geen werk hebt? Er zit nu al 30 procent  lucht in de huizenmarkt en in Amsterdam betalen mensen 11.000 euro per vierkante meter … voor een hok in het open riool dat we Amsterdam noemen.

 

Waar gaan we het over hebben vrijdag?

Digitalisering betekent dat ons een veilige, utopische samenleving wordt voorgespiegeld waarin de overheid altijd het juiste doet. Koningin Maxima bezoekt scholen in het kader van het project Future NL. Dan gaat het er bijvoorbeeld over dat we mensen, net als het andere vee, kunnen chippen.
Laten we ophouden met jaren ’30 vergelijkingen. De digitalisering is het probleem; smartphones en computers zijn de wapens in deze oorlog. En daarover moeten we nadenken: hoe kunnen we ons wapenen in de digitale strijd tegen de overheid?
 

 

De lezing zal deze vrijdag om 19:00 plaatsvinden op Herengracht 74, Amsterdam. U kunt zich aanmelden op: eventbrite.

Deel op socials

Andere artikelen

Blijf op de hoogte

1743790dfedbbb041146808435edbac5.jpeg

''De Lange Mars door de instituties begint hier!”